Karpathos

Karpathos is echt een eiland voor de rustzoeker. Op dit fraaie eiland komen lang niet zoveel toeristen als bijvoorbeeld op de nabij gelegen eilanden Kreta en Rhodos. Als je van veel uitgaan houdt dan is dit eiland zeker niet de beste keuze. Maar als je fan bent van een rustige en onbezorgde vakantie dan is Karpathos een echte aanrader.

Bergdorpje Karpathos

De natuur is op dit Griekse eiland is fenomenaal, de stranden zijn er zeer mooi en de schilderachtige dorpjes zijn het bezoeken meer dan waard.

Het eiland heeft een oppervlakte van ongeveer 325 km2 en er wonen 6.511 mensen. Op Texel wonen bijvoorbeeld 13.000 mensen op een iets groter oppervlak. Het eiland is langgerekt en bergachtig. De hoogste berg van het eiland is de 1215 meter hoge Kali Limni. Karpathos is onderdeel van de eilandengroep Dodekanesos.

Wandelen op Karpathos

Karpathos is een uitstekende keuze als je van wandelen houdt. Het is namelijk een bergachtig eiland met een ruige natuur. De hoogste berg op dit Griekse eiland is de Kali Limni (1215 meter). Het is heel goed te doen om naar deze top te wandelen. Ga zeker ook wandelen op Saria! Dit is een heel klein eilandje dat ten noorden ligt van Karpathos. Het eilandje is te bereiken met een boot. Wij hebben zelf gewandeld op Saria en het was ons hoogtepunt van de vakantie. Dus ga dit zeker doen!

In onderstaand filmpje zie je onze dagtocht naar Saria.

Wat is het klimaat op Karpathos?

Het weer op Karpathos is zeer plezierig. Het is er in de lente en zomer lekker warm met veel zonuren. Zo schijnt de zon gemiddeld 13 uur per dag en regent het er amper. In de zomer is de gemiddelde temperatuur ongeveer 30 graden Celsius. De beste periode om naar Karpathos op vakantie te gaan is vanaf mei tot medio oktober.

Pigadia

De hoofdstad van Karpathos is Pigadia. Deze stad wordt ook wel Karpathos-stad genoemd. In deze stad wonen ongeveer 2000 mensen. Voor Hollandse begrippen kun je eigenlijk niet van een stad spreken. Pigadia heeft de grootste haven van het eiland.

Pigadia

Als je wilt uitgaan dan moet je echt op de boulevard zijn. Je kunt er heerlijk eten en natuurlijk zijn er ook bars en terrasjes. Vanaf de boulevard is het uitzicht over zee geweldig. Het is er 's avonds reuze gezellig!

Breng zeker een bezoekje aan Karpathospark. In dit park zijn vondsten uit de oudheid te bekijken.

Pigadia heeft ook een mooi en lang zandstrand. Het strand bestaat eigenlijk uit drie stranden namelijk: Vrontis, Afoti en Xenonas.

De mooiste stranden van Karpathos

De stranden van Karpathos zijn echt heel mooi. Niet voor niets is in 2013 Apella Beach uitgeroepen tot het mooiste strand aan de Middellandse Zee. Dus als je op Karpathos bent dan moet je zeker naar dit strand gaan.

Natuurlijk zijn er nog veel meer fraaie stranden op dit eiland te vinden. Denk bijvoorbeeld aan: Pera Ammos, Mihaliou Kipos, Ammos en Agios Nikolaos. Je treft op dit eiland ook afgelegen strandjes waar bijna niemand komt. Sommige stranden zijn alleen met een boot te bereiken.

Apella Beach Karpathos

Het mooiste strand van Karpathos Apella Beach is met de auto te bereiken. De route met de auto naar dit strand is fenomenaal. Je zult onder de indruk zijn van de prachtige vergezichten. De afdaling naar dit strand is best spannend maar je zult zeker beloond worden. Hieronder tref je een foto van Apella Beach

Amoopi

Amoopi is misschien wel de belangrijkste toeristische plaats van Karpathos. Het gebied ligt op ongeveer 7 kilometer afstand van de hoofstad Pigadia. De zandstranden zijn er werkelijk prachtig. De stranden zijn ook uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. Het water is er zeer helder en nodigt echt uit om te gaan snorkelen.

Olympos

Het mooie plaatsje Olympos ligt op een hoogte van 300 meter. De oude tradities worden in dit dorpje in ere gehouden. Je ziet op straat oudere vrouwen nog in klederdracht lopen. In het bergdorpje staan 75 windmolens waarvan er nog vier actief zijn. We vonden Olympos het mooiste dorpje van Karpathos.

Als je Olympos wilt bezoeken doe dit dan vroeg in de ochtend omdat het er dan nog lekker rustig is en je ziet vrouwen op een traditionele manier buiten brood bakken. Wij hebben bij onderstaande dame een heerlijk spinaziebroodje gekocht en het smaakte heerlijk.

Broodbakken op Olympos

Olympos ligt zeer geïsoleerd in een bergachtig gebied. Het dorpje is pas sinds kort met een auto te bereiken. Vroeger kon je er alleen met de boot komen.

Je kunt Olympos bereiken met de auto maar in het dorpje zelf mag je niet met een auto rijden. Wat ook kan is de boot nemen vanaf Pigadia en dan het laatste stukje met de bus gaan. Wij zijn zelf met de auto gegaan en dat is toch veel leuker dan met de boot omdat de route door de bergen indrukwekkend is. Je zult onderweg bijna geen andere auto's tegenkomen.

Olympos staat op de lijst van UNESCO. Ben je op vakantie in Karpathos dan mag een bezoekje aan Olympos zeker niet ontbreken. Het is met stip de leukste bezienswaardigheid van het eiland.

Meer weten over Karpathos?

Wil je nog meer weten over het fantastische Karpathos? Bekijk dan onze speciale website over Karpathos!