Wat is het klimaat en weer op de Griekse eilanden?

Je gaat op vakantie naar Griekenland voor onder andere de perfecte weersomstandigheden. Het goede nieuws is dat het op bijna alle Griekse eilanden in de zomermaanden fantastisch weer is. Reken in de zomer op temperaturen van rond de 30 graden Celsius en de zon maakt dan overuren.

Zonnen op SkopelosWe genoten op Skopelos van de zon, het kiezelstrand en het prachtige uitzicht.

Griekenland heeft een mediterraan klimaat. In de winter wordt het nooit heel koud maar het kan dan wel veel regenen. De zomers zijn er over het algemeen warm en droog. Op de Griekse eilanden schijnt de zon in juni, juli en augustus bijna continu. De warmste maanden zijn juli en augustus. De zon schijnt dan gemiddeld 12 uur per dag en het wordt dan vaak ruim 30 graden Celsius. Tijdens een hittegolf kan het bijvoorbeed op Kreta wel 40 graden Celsius worden.

Wat zijn de warmste eilanden van Griekenland?

De eilanden die in het zuiden liggen zijn het allerwarmst. Je kunt bijvoorbeeld naar Kreta, Rhodos en Karpathos met een gerust hart op vakantie in het voorjaar, in de zomer en in het najaar. In het voorjaar kan het er zomaar 25 graden Celsius worden. Wij zijn zelf in mei op vakantie geweest op Karpathos en het weer was schitterend met veel zon en hoge temperaturen. Als je in het voor- of najaar op vakantie gaat naar de Griekse eilanden dan is het er een stuk rustiger en de prijzen liggen dan ook lager. Hieronder tref een overzicht van de warmste Griekse eilanden:

Strand KarpathosKarpathos lig heel zuidelijk en het weer is daarom ook in het voor- en najaar perfect. Deze foto maakten we in mei op Karpathos.

Hoe lang schijnt de zon per dag op de Griekse eilanden?

In de maand juli schijnt de zon gemiddeld 12 uur per dag. In de maanden juni en augustus kun je rekenen op 11 uur zon per dag. Ga je in mei op vakantie naar Griekenland dan schijnt de zon 10 uur per dag en in september is dit 9 uur per dag. Kortom, het wordt altijd een zonnige vakantie met weinig regen en dat is wat wij Nederlanders en Belgen graag willen.

Wanneer regent het op de Griekse eilanden het meest?

In de winterperiode van november t/m maart valt op de Griekse eilanden de meeste neerslag. In de lente en zomer kan het ook regenen maar dat is zeer beperkt. In de zomer kan het een hele lange periode niet regenen.