Kos

Kos is een populair Grieks eiland onder de Nederlanders. Vind je het leuk om te fietsen op je vakantie? Dan is Kos zeker het ideale eiland om naar toe te gaan. Op het eiland zijn prachtige fietspaden aangelegd. Maar natuurlijk is er op Kos nog veel meer te beleven dan alleen fietsen. Denk bijvoorbeeld aan de fraaie stranden, de hartelijke bevolking en het heerlijke eten. Kos staat in de top 5 van best bezochte Griekse eilanden. Per jaar komen er gemiddeld één miljoen toeristen. Het eiland is dus een fantastische vakantiebestemming voor jong en oud!

KosKos is een schitterend Grieks eiland.

Waar ligt Kos?

Het Griekse eiland Kos ligt in de Egeïsche Zee en maakt deel uit van de eilandengroep de Dodekanesos. De Dodekanesos is de meest zuidelijk gelegen Griekse eilandengroep. Deze eilandengroep ligt dus ver van het Griekse vastenland. Het hoofdeiland van de Dodekanesos is Rhodos. De afstand van Amsterdam naar Kos is ongeveer 2500 kilometer. Het is vanaf Schiphol 3 uur en 45 minuten vliegen naar het Griekse eiland.

Hoe groot is Kos?

Kos is 40 kilometer lang en heeft een breedte van 8 kilometer. Het is een langerekt eiland met een oppervlakte van 290 km2. Het hoogste punt is de berg Dikeos (846 m). Op het Griekse eiland wonen niet zo heel veel mensen namelijk ongeveer 33.000.

Strand en kust KosDe kustlijn van Kos.

Kos-stad

De hoofdstad van Kos is het gezellige en toeristische Kos-stad. In deze stad is veel te beleven en de beste plaats van het eiland om uit te gaan. Voor jongeren is deze 'stad' een echte aanrader. Er zijn namelijk ook een aantal discotheken en gezellige bars. Kos-stad heeft ongeveer 20.000 inwoners. De populaire stad heeft een haven. De Mandrákihaven is het startpunt van leuke excursies met een boot.

De stad werd in 1933 door een aardbeving verwoest. Door deze verwoestende aardbeving werden veel ruïnes uit de oudheid blootgelegd. De ruïnes werden daarna gelukkig gerestaureerd.

Het Johannieterkasteel is een interessante bezienswaardigheid. Je treft dit kasteel bij de ingang van de haven. Heel vroeger lag het kasteel op een klein eilandje vlakbij de stad. In die tijd was het kasteel te bereiken via een brug. De brug ligt er nog steeds. De burcht bestaat uit twee verdedigingsringen. Het is echt de moeite waard om hier even rond te kijken.


Wat is het klimaat op Kos

Het klimaat van Kos is zeer aangenaam. Het eiland heeft een mediterraan klimaat. In de winter wordt het nooit echt koud maar het is er dan wel te koud voor een winterzonbestemming. In de zomer kan het op Kos erg warm worden met gemiddelde temperaturen van ongeveer 32 graden Celsius. In juli en augustus valt er weinig tot geen regen.

Kos kustlijnWat een prachtige omgeving in Kos.

Wat zijn de mooiste stranden op Kos?

Kos heeft een aantal zeer fraaie stranden. Het mooiste strand van Kos is Paradiso Beach. Je treft dit fantastische strand aan de westkant van het eiland. Dit strand is ook zeer geschikt voor gezinnen met kinderen.

Andere populaire stranden op Kos zijn:

  • Tarzan Beach
  • Averof Beach
  • Harem Beach
  • Tomato Beach
  • Psalidi Beach.

Natuur

Wil je voor de prachtige natuur naar Kos? Zorg er dan voor dat je buiten het hoogseizoen (juli en augustus) naar Kos gaat want dan is het er veel rustiger en zul je veel meer gaan genieten. 

De Dikeos (846 m) is de hoogste berg van het eiland. In deze omgeving moet je echt gaan wandelen. Het uitzicht vanaf de top is adembenemend mooi. Rondom deze berg spot je prachtige vogels. Kos is een vulkanisch eiland.

Wanneer kun je het beste naar Kos op vakantie gaan?

Wij vinden de beste periode het voorjaar omdat het dan nog niet zo druk is op het eiland en het weer is dan perfect. In mei en juni regent het niet veel en de temperatuur is dan aangenaam. In juli en augustus komen de meeste toeristen. Het is er dan natuurlijk wel reuze gezellig en je hebt in die maanden gegarandeerd veel zon en warmte.