Praktische info over de Griekse eilanden


100 bewoonde Griekse eilanden

Griekenland is een zeer populair vakantieland en dat is natuurlijk niet voor niets. Vooral de Griekse eilanden zijn onder de toeristen in trek. Wist je dat 20% van het landoppervlak van Griekenland bestaat uit eilanden? In totaal zijn er ongeveer 2000 Griekse eilanden waarvan er maar 100 permanent zijn bewoond. In Griekenland wonen elf miljoen mensen en 10% daarvan leeft op de eilanden. Per jaar gaan er ongeveer 500.000 Nederlanders op vakantie naar Griekenland.

Auto huren op de Griekse eilandenDeze foto maakten we op een kiezelstrand op Skopelos. Wij vinden Skopelos misschien wel het leukste Griekse eiland.

Eilandgroepen

De Griekse eilanden zijn onderverdeeld in de volgende groepen:

  • De Ionische eilanden waaronder Corfu, Kefallonia, Zakynthos etc.
  • De Argo-Saronische eilanden waaronder Salamina, Poros, Ydra etc.
  • De Sporaden en Evvoia waaronder Skiathos, Skopelos, Evvoia etc.
  • De Egeïsche eilanden waaronder Samos, Lesbos, Chios etc.
  • De Dodekanesos waaronder KosKarpathos, Rhodos, Kalymnos etc.
  • De Cycladen waaronder Mykonos, Paros, Santorini etc.
  • En het grootste eiland: Kreta

Vervoer op de eilanden

Hoe leuk is het om lekker op eigen houtje jouw Griekse eiland te ontdekken? Er zijn hiervoor verschillende mogelijkheden. Op een aantal Griekse eilanden is het openbaar vervoer prima geregeld en zijn er goede busverbindingen. Dit is echter niet altijd het geval en soms staan de tijden van het openbaar vervoer slecht of niet aangegeven.

Sunny CarsTIP Autohuren op de Griekse eilanden

Bij Sunny Cars huur je een auto 'all inclusive'. Dat betekent inclusief verzekeringen zoals diefstalverzekering, schadeverzekering en dekking van schade aan ruiten, banden, bodem en dak van de auto. Je hebt ongelimiteerde kilometers dus je kunt lekker op pad. Is er dan toch iets aan de hand dan is er 24/7 een Nederlandstalig noodnummer. En bij Sunny Cars betaal je geen boekingskosten. Huur je auto voor je vakantie al online, dan hoef je de auto op je vakantieadres alleen nog maar op te halen. Fijn he!

Het huren van een auto of scooter is een ideale manier om er lekker op uit te trekken. Je gaat en vertrekt wanneer het jou uitkomt en je hoeft niet te kijken naar de tijden van het openbaar vervoer.

Auto huren op de Griekse eilandenAls je op vakantie gaat naar Griekenland huur dan zeker een auto.

Er zijn op de verschillende eilanden een groot aantal autoverhuurbedrijven. Let echter goed op, kijk goed naar de tarieven en naar wat er wel of niet bij de prijs inbegrepen zit. Uiteraard is het handig om vooraf al vanuit Nederland een auto te huren. Heel gemakkelijk online vanuit je luie stoel. Dan heb je dat in elk geval alvast geregeld en kun je met een gerust hart op vakantie.

Verkeersregels op de Griekse eilanden

Op de Griekse eilanden wordt rechts gereden. De maximale snelheid binnen de bebouwde kom is 50 kilometer per huur en buiten de bebouwde kom is dat 80 kilometer per uur. Op de grotere wegen mag je maximaal 100 kilometer per uur rijden. Je bent verplicht om de autogordel te dragen. De boetes zijn net zoals in Nederland hoog. Het spreekt voor zich dat je een rijbewijs nodig hebt. Bij het besturen van een bromfiets heb je ook een rijbewijs nodig. Kinderen onder de tien jaar mogen niet voorin zitten. De wegen op de eilanden zijn vaak van een goede kwaliteit. Het is overigens wel handig om een goede wegenkaart te kopen omdat de wegbewijzering vaak geschreven is in het Griekse schrift. Lees verder

Hotel Gennadi Grand Resort TIP Hotel Gennadi Grand Resort TUI

Suites met privé zwembad!

Ja, dit is nog eens echt genieten. Een luxe 5-sterren resort waar je van vroeg tot laat lekker in de watten wordt gelegd, een perfecte ligging op het meest rustige plekje van Rhodos en dan ook nog eens direct aan het strand. Een drankje bestellen bij het zwembad? Dat doe je heel eenvoudig met de app, je hoeft niet eens op te staan! En wil je het helemaal compleet hebben dan boek je een kamer met een privé zwembad, wow! Beoordeeld met een 9.3!


Taxi's

Gelukkig zijn taxi's in Griekenland redelijk betaalbaar. De taxi's hebben een meter maar over lange ritten kan er meestal over de prijs worden onderhandeld. De taxichauffeur wil je best ergens afzetten en bijvoorbeeld een paar uur later weer ophalen.

Klimaat

De meeste Griekse eilanden hebben warme en droge zomers. De beste maanden om de Griekse eilanden te bezoeken zijn vanaf april tot november. Het regent er dan amper en de zon schijnt in deze periode vaak en lang. Het wordt in de zomer gemiddeld ruim 30 graden Celsius. In de lente staat de natuur volop in bloei en dit is schitterend om te zien. Het hoogseizoen loopt van eind juni tot begin september. De tarieven liggen in deze periode hoger en het is dan drukker op de eilanden.

Strand Grieks eilandKiezelstrand op Skopelos.

In de winter kan het op de eilanden wel veel regenen. Griekenland is dan ook echt een zomerbestemming. In de winter wordt het nooit echt koud. Reken op een gemiddelde temperatuur van ongeveer 15 graden Celsius. In de winter zijn veel hotels en restaurants gesloten en het openbaar vervoer is in deze periode beperkt. Meer info over het klimaat & weer op de Griekse eilanden.

Wil je graag overwinteren dan kun je beter naar het Caribisch gebied gaan. Mooie vakantiebestemmingen in de winter zijn bijvoorbeeld Bonaire en Curaçao. Het is op deze eilanden in de wintermaanden ongeveer 29 graden Celsius.


Toiletpapier

Op de Griekse eilanden mag je geen toiletpapier door de wc spoelen. Dit is om verstoppingen te voorkomen. Bij ieder toilet staat altijd een emmertje waarin je het papier moet deponeren. Dit is in het begin even wennen maar naar een paar dagen weet je niet beter.

Reisdocumenten

Als je op vakantie gaat naar Griekenland en je komt uit de EU dan heb je een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig. Let op dat kinderen een eigen reisdocument moeten hebben. Je hebt geen visum nodig. Kom je buiten EU dan mag je maximaal 90 dagen in Griekenland verblijven.

Geld

Het betaalmiddel op de Griekse eilanden is de Euro. In Griekenland is het gebruikelijk dat je contant betaalt. Je kunt overal geld pinnen zoals op het vliegveld en bij banken. In het weekend zijn de meeste banken gesloten. In de toeristische gebieden zijn meestal voldoende geldautomaten. Let op dat geldopnemen niet altijd gratis is. De kosten liggen vaak tussen de 2 en 3 euro per transactie. Neem vanuit Nederland voldoende contact geld mee om te voorkomen dat je om wat voor reden dan ook zonder geld komt te zitten. Met name op de hele kleine Griekse eilanden of in afgelegen gebieden kan het soms moeilijk zijn om geld op te nemen.

Fooien

Ben je tevreden over de dienstverlening? Dan is een fooi van 5 tot 10% gebruikelijk.


Religie

Bijna alle inwoners van de Griekse Eilanden zijn Grieks-orthodox. Als je een klooster of kerk gaat bezoeken dan moet je wel netjes gekleed zijn. Zowel de schouders als benen moeten bedekt zijn en in principe mogen er geen foto's gemaakt worden. Soms mag het echter wel maar je kunt dit het beste eerst even vragen.

Kerkje KarpathosPrachtig gelegen kerk op Karpathos.

Elektriciteit

De stopcontacten zijn op de eilanden hetzelfde als in Nederland. Het voltage is 220 Volt. Je kunt je apparaten dus gerust meenemen zonder verloopstekker.

Roken

In Griekenland mag je alleen roken op het terras of in de tuin. In dichte restaurants of bars is roken niet toegestaan. Het is echter wel zo dat men zich hier niet altijd aan houdt.

Invoeren van alcohol

Vanaf 17 jaar mag je alcoholische dranken invoeren in Griekenland. Je mag bijvoorbeeld 110 liter bier, 90 liter wijn en 10 liter sterke drank invoeren. De alcoholische dranken mogen echter niet bestemd zijn voor de verkoop.

Wat zijn de alarmnummers op de Griekse eilanden?

Algemeen: 112
Politie: 100
Toeristenpolitie: 171
Ambulance: 166
Brandweer: 199