Samos

Ga op vakantie naar Samos en je bent meteen verliefd op dit prachtige Griekse eiland. Het eiland is gezegend met mooie stranden, een schitterende natuur en oogt groen. De kustlijn van Samos is maar liefst meer dan 160 kilometer lang. Het hoogste punt is de top van de Kerketèvs (1443 meter). Samos was voor ons het eerste Griekse eiland waar wij op vakantie zijn gegaan. Op dit fraaie eiland is onze liefde voor de Griekse eilanden ontstaan.

Samos bootjeSamos is een schitterend Grieks eiland.

Waar ligt Samos?

Samos ligt ten oosten van de Egeïsche Zee en vlakbij Turkije. Samos hoort bij de Egeïsche eilanden en is sinds 1912 onderdeel van Griekenland.

Hoe groot is Samos?

Het eiland heeft een oppervlakte van 478 km2 en is 44 kilometer lang en maximaal 20 kilometer breed.

Hoe lang is het vliegen naar Samos?

De afstand van Amsterdam tot Samos is 2364 kilometer en het is vanaf Schiphol 3 uur en 13 minuten vliegen.

Hoeveel mensen wonen er op Samos?

Op het eiland wonen ongeveer 33.000 mensen.

Auto huren op Samos

Als je op vakantie gaat naar Samos huur dan zeker een auto. Je bent dan veel mobieler en je ziet veel meer van het eiland. Het eiland is overzichtelijk en de wegen zijn er van een uitstekende kwaliteit. Je kunt gemakkelijk met de auto het eiland in één dag rondrijden. Dit is een route van ongeveer 128 kilometer. Je gaat tijdens deze roadtrip zeker genieten van de mooie verscholen baaitjes, de prachtige vergezichten en de idyllische stranden die Samos rijk is.

Samos-Stad

De hoofdstad Vathy (Samos-Stad) heeft een prachtige ligging aan een mooie groene baai. De stad is gebouwd tegen de hellingen van een heuvel. In Samos-Stad tref je ook de grootste haven van het eiland.

In de stad is tevens een wijnmuseum. Je treft dit museum in een oude opslaghal. Op Samos worden drie verschillende wijnsoorten geproduceerd. De meest populaire wijn van Samos is de witte muskaatwijn. Rode wijn wordt op dit eiland amper gemaakt.

In deze stad ligt het schitterende Archeologisch Museum. In dit museum zijn onder andere verschillende vondsten te bezichtigen die zijn opgegraven bij het Heraion. Het mooiste stuk is echter het grootste bewaarde standbeeld uit de oudheid. Dit marmeren beeld is maar liefst vijf meter hoog en komt uit 580 voor Christus.

Elders op het eiland zijn nog meer historische overblijfselen te bezichtigen.

Kokkari

Eén van de meest populaire plaatsen op Samos is Kokkari. Het is er schilderachtig mooi en heeft heerlijke stranden met een turkoois blauwe zee. De pittoreske badplaats heeft prachtige steegjes waar je heerlijk door kunt dwalen en de souvenirwinkeltjes en barretjes zorgen voor een gezellige sfeer. 

SamosOp Samos kun je heerlijk eten direct aan de zee.

Pythagorion

Op gebied van cultuur en historie kom je op Samos zeker aan je trekken. De stad Pythagorion is bijvoorbeeld door Unesco uitgeroepen tot wereldcultureel erfgoed. Deze stad heeft trouwens een gezellige haven waar je heerlijk kunt eten! 

Wat zijn mooiste stranden op Samos?

Het eiland kent een aantal schitterende zand- en kiezelstranden. De zandstranden tref je voornamelijk aan de zuidkant van het eiland en de kiezelstranden liggen meer aan de noordkant van Samos.

Wil je naar een echt bountystrand? Dan moet je naar Psili Ammos. Het is een zeer fraai zandstrand met ook voldoende faciliteiten zoals enkele taverna's. Psili Ammos ligt in het zuiden en is een prachtig strand van 400 meter lang. Dit strand is ideaal voor kinderen omdat de zeebodem zeer geleidelijk afloopt.

Wil je naar het strand maar zoek je rust? Ga dan naar Balos Beach! Het is een fraai zand- en kiezelstrand. Dit strand is populair bij de lokale bevolking en misschien wel het mooiste strand van Samos. De zee kleurt bij dit strand fantastisch helder blauw. Vooral in het laagseizoen is het hier heerlijk rustig.

Ook de baai van het rustige dorpje Limnionas zijn ideaal voor als je een rustig, idyllisch strand zoekt. Deze baai wordt omringd door met pijn- en olijfboom begroeide heuvels. Er zijn trouwens ook diverse restaurantjes waar je heerlijk kunt eten met uitzicht op zee. Een heerlijke plek voor de ultieme relax vakantie.

Mourtiá Beach is net zoals Balos Beach een fantastisch kiezelstrand. Dit strand tref je in het oosten van het eiland. De azuurblauwe baai nodigt echt uit om een stukje te gaan zwemmen. Het is hier heerlijk rustig en je gaat op deze plek maar weinig andere toeristen zien.

SamosKerk op Samos.

Natuur

Samos is een prachtig groen eiland en bestaat voornamelijk uit bergen. De bergen zijn voor een Grieks eiland behoorlijk hoog (tot 1443 meter). Op Samos groeien veel verschillenden planten en bomen. De meest voorkomende boom op Samos is de olijfboom. Het spreekt voor zich dat het op Samos fantastisch is om te wandelen.

Ga je op het eiland een auto huren en wil je een mooie route rijden bezoek dan het dorpje Manolates. Dit bergdorpje ligt op ongeveer 20 kilometer van Kokkari en is de route naar het dorp is prachtig! Je rijdt door de bossen en zodra je het dorp bereikt is het uitzicht betoverend mooi! Het dorpje Manolates is toeristisch en dat merk je aan de leuke souvenirwinkeltjes en kraampjes. Er zijn ook leuke restaurantjes dus het is een ideale tocht om daarna lekker te genieten van een Griekse maaltijd van lokale lekkernijen.

Wat is het weer en klimaat op Samos?

Het klimaat op Samos is zeer aangenaam. De zomers zijn warm en het regent er dan weinig. Samos is geen winterbestemming omdat het in de herfst en winter wel behoorlijk kan regenen. De beste maanden om naar Samos op vakantie te gaan zijn: mei, juni, juli, augustus en september.