Kreta

Kreta is het grootste Griekse eiland en, naast Kos en Rhodos, het meest populaire vakantie-eiland. De hoofdstad van het eiland is Heraklion. Kreta is een van de meest zuidelijk gelegen eilanden en er heerst een Middellandse zeeklimaat. Daardoor is het op Kreta ook in de voorjaarsvakantie of herfstvakantie al goed toeven met een heerlijke temperatuur. In mei kan het bijvoorbeeld al zo'n 25 graden worden en ook in oktober wordt deze temperatuur gemakkelijk gehaald. In de zomer wordt het zo'n 30 graden, met uitschieters naar 40 graden.

Kreta heeft een oppervlakte van 8.336 km2. Het eiland is maar liefst 260 km lang en 60 kilometer breed. Op Kreta wonen ongeveer 620.000 mensen. Het eiland is het grootste eiland van Griekenland. Kreta is een prachtig en gevarieerd vakantieland. Je zult je op Kreta niet snel vervelen en een weekje vakantie is eigenlijk te kort.

Is Kreta leuk voor kinderen?

Ga je met het hele gezin naar Kreta? Dit eiland is absoluut geschikt voor een leuke vakantie voor zowel jong als oud. Wil je weten wat leuke uitstapjes voor kinderen zijn op Kreta? Lees verder.

KretaKreta is een prachtig eiland.

In het noorden van Kreta liggen de populaire (en belangrijkste) badplaatsen Chersonissos, Rethymnon, Malia en Chania. Dit zijn plaatsen met een bruisend uitgaansleven, veel vertier en er zijn veel restaurantjes en bars. 

Ben jij op zoek naar het authentieke Kreta en hou je meer van rust en natuur? Dan is het zuiden met haar mooie rotsformaties meer geschikt voor jou. Aan de zuidkust van Kreta ligt bijvoorbeeld het havenstadje Chora Sfakion. Het stadje is een stuk kleinschaliger dan de bekende grote steden en het massatoerisme is hier nog niet doorgedrongen. En toch vind je er alles voor een op en top Griekenland-vakantie: zon, zee, strand, restaurantjes en taveernes en winkels. De natuur bij Chora Sfakion is trouwens een stuk ruiger dan elders op Kreta en je kunt er prachtig wandelen, o.a. in het Lefka Ori gebergte. Het is ook een prima startpunt voor wie de Samariakloof wil bewandelen. Deze ligt hier dichtbij en is heel eenvoudig per boot te bereiken.

Wandelen in de Samaria Kloof KretaTIP Wandelen in de Samariakloof (met gids!)

Ga jij deze uitdaging aan? Een wandeling in de Samariakloof is waanzinnig mooi en zul je nooit meer vergeten! Tijdens deze excursie word je met een bus opgehaald en al onderweg naar de Samariakloof zie je hoe mooi het gebied van de 'witte bergen' is. is. Je maakt de wandeling onder begeleiding van een gids die je alles kan vertellen over de natuur etc. Na de wandeling bezoek je het dorpje Agia Roumeli met haar gezellige tavernes en winkeltjes. Na dit bezoek ga je per boot naar Sfakia, daar staat de bus weer klaar om je terug te brengen. Trek voor deze wandeltocht een paar goede (wandel)schoenen aan. Deze excursie is te maken vanuit Ghania en vanuit Rethymno.

Wie met vakantie gaat naar Kreta vliegt vanaf Schiphol of Eindhoven Airport en landt op Heraklion of Chania. Een vlucht naar Kreta duurt ongeveer 3,5 uur. 

Wat zijn mooie stranden op Kreta? 

Op Kreta zijn natuurlijk veel mooie stranden. De stranden op Kreta zijn allemaal openbaar. Je hoeft gelukkig nergens entree te betalen. Kijk wat verder dan het strand bij je hotel of vakantieplaats want dat zijn vaak niet de mooiste stranden. Mooie witte zandstranden zijn bijvoorbeeld: Vai Beach, Preveli Beach en Elafonisi. En vergeet zeker niet Balos Beach. Wat een prachtig strand is dit! Moet je echt gezien hebben.

Natuur 

De natuur op Kreta is zeer fraai. Het eiland bestaat voornamelijk uit bergen. De hoogste berg van Kreta is de Pachnes met een top van 2452 meter hoog. Tussen de bergen loopt de Samariakloof. Deze beroemde kloof is de langste kloof van Europa en wel 16 kilometer lang en soms wel tot 500 meter hoog. In de kloof leeft onder andere de bedreigde Kri-Kri-geit. Het is dus een uniek gebied vandaar ook dat het een Nationaal Park is.

Samarakloof KretaDe Samariakloof op Kreta.

Klimaat van Kreta

Maand gem. temp. dag (°C) gem. temp. nacht zonuren per dag dagen neerslag per maand
jan 16 9 3 11
feb 16 8 5 8
maart 17 10 7 8
april 21 12 8 4
mei 24 15 10 2
juni 28 19 12 1
juli 29 21 13 0
aug 30 22 12 0
sept 27 19 10 2
okt 24 16 6 5
nov 21 13 5 6
dec 17 10 4 10