Zakynthos

Zakynthos is een fraai Grieks eiland en is onderdeel van de Ionische eilanden. Het eiland heeft de bijnaam Il fiori di Levante (bloem van het oosten). Zakynthos oogt mooi groen en heeft een kustlijn van maar liefst 123 kilometer.

Op het eiland tref je authentieke bergdorpjes, vruchtbare vlakten en fraaie kloosters. Vergeet zeker niet om een bezoekje te brengen aan het unieke en wereldberoemde strand Shipwreck Beach. Zakynthos is een populaire vakantiebestemming en dat is wat ons betreft helemaal terecht.

Shipwreck Beach ZakynthosShipwreck Beach op Zakynthos is wereldberoemd.

Zakynthos heeft een oppervlakte van ruim 400 km2. De lengte is 40 kilometer en het eiland heeft een breedte van 20 kilometer. Op Zakynthos wonen ongeveer 41.000 inwoners. Het Griekse eiland ligt op dezelfde hoogte als het Italiaanse Sicilië. Zakynthos behoort tot de Ionische eilanden. Andere eilanden van deze groep zijn onder andere: Corfu, Lefkas, Kythira, Paxi, Ithaka, en Kefalonia

Het hoogste punt van het eiland is de 758 meter hoge berg Vrachionas. Voor de kust ligt het kleinere eiland Marathonissi. Op het strand van dit eilandje leggen de karetschilpadden hun eieren. Deze schildpadden kunnen maar liefst 180 kilogram wegen.

Hoe lang is het vliegen naar Zakynthos?

Het is ongeveer 2 uur en 45 minuten vliegen vanaf Schiphol naar Zakynthos. Binnen drie uur ben je dus in een compleet andere wereld en kan je vakantie gaan beginnen. De directe afstand tussen Amsterdam en het eiland is ruim 2000 kilometer. Zakynthos ligt ten westen van Griekenland.

Wat is de hoofdstad van Zakynthos?

De hoofdstad van Zakynthos is het gelijknamige Zakynthos. Deze stad wordt ook wel Zante genoemd. In deze stad zijn veel Italiaanse invloeden zichtbaar bijvoorbeeld bij het Byzanthijns museum en het Solomos museum. De straten van deze stad lopen allemaal evenwijdig aan de kade.

ZanteZakynthos-stad

In 1953 werd deze stad bijna helemaal verwoest door een aardbeving. Zakynthos-stad is na 1953 in zijn geheel opnieuw gebouwd waarbij getracht werd om de prachtige oude stijl te handhaven. Als je meer wilt weten over hoe de stad er voor de aardbeving uitzag breng dan een bezoek aan het Byzanthijns museum. In dit museum vind je een maquette van de stad van voor de aardbeving. Tevens kun je er fresco's en iconen bekijken uit de verwoeste kloosters en kerken.

Vanaf het centrum is het een kleine wandeling naar de in het noorden gelegen heuvel Strani. Vanaf deze heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Wat is het klimaat op Zakynthos?

Het klimaat op Zakynthos is natuurlijk fantastisch. Het eiland heeft een mediterraan klimaat. In de zomer is het er heerlijk warm en in de winter wat koeler. In de winter kan het op Zakynthos wel behoorlijk regenen maar daar heeft de gemiddelde vakantieganger natuurlijk helemaal geen last van. Door de regen in de winter en de warme temperaturen in de zomer oogt het eiland prachtig groen. In de zomer valt er amper regen en is het er warm met gemiddelde temperaturen van boven de 30 graden Celsius. De warmste maanden zijn juli en augustus met de meeste zonuren. De kans op orkanen is minimaal.

Shipwreck Beach 

De stranden op Zakynthos zijn werkelijk prachtig! Op het eiland zijn zowel zand- als kiezelstranden te vinden. Het wereldberoemde strand Shipwreck Beach moet je echt een keer gezien hebben. Het strand is alleen via een bootje te bereiken. In de zomerperiode kan het op dit strand behoorlijk druk zijn maar dat mag de pret niet drukken. 

Shipwreck Beach op ZakynthosShipwreck Beach moet je zeker gaan bezoeken.

Andere mooie stranden zijn bijvoorbeeld: Banana Beach, Xigia Beach en Makris Gialos Beach. Het eiland heeft ook prachtige verlaten strandjes waar het lekker rustig is.

Laganas

De meeste toeristen gaan naar Laganas. Het fraaie strand vlakbij dit stadje is maar liefst 14 kilometer lang. In Laganas wonen ongeveer 6.ooo mensen. Het stadje heeft uitstekende uitgaansmogelijkheden met talrijke bars en discotheken.

In de Baai van Laganas ligt het kleine eilandje Marathonissi. Dit eiland wordt ook wel het schildpad-eiland genoemd omdat de karetschildpadden op het strand hun eieren leggen. Het is mogelijk een tochtje met een boot maken naar deze baai. Deze bootjes hebben een glazen bodem zodat je de schildpadden kunt bewonderen. Door het toenemende toerisme worden de karetschildpadden helaas wel bedreigd in hun voortbestaan. Sommige delen van het strand zijn daarom uitgeroepen tot natuurreservaat ter bescherming van deze indrukwekkende dieren.

Natuur

De natuur is op dit eiland het mooist in het voorjaar. Alles staat dan in bloei en het eiland is dan zeer groen.